Dostupni linkovi

Ministri EU: Strah od destabilizacije Makedonije


Federica Mogherini na press konferenciji u Luksemburgu 20. juna 2016.
Federica Mogherini na press konferenciji u Luksemburgu 20. juna 2016.

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) su zatražili od političkih vođa u Makedoniji da primijene sporazum o održavanju valjanih izbora, uspostavljanju vladavine zakona i postavljanju specijalnog tužioca, izjavila je na ministarskom zasijedanju EU visoka evropska predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec je saopštio da je na zasijedanju u raspravi zaključeno da je Makedonija u ovom času ključna za stabilnost regiona, jer ako bi se stanje u toj zemlji pogoršalo, bilo bi uzdrmano to cijelo etnički mješovito područje.

"Tad bi došlo do etničkih zategnutosti i prouzrokovalo veliku nestabilnost", naveo je Erjavec i predočio da je "Makedonija posebno važna za zaustavljanje zapadnobalkanskog puta imigracije".

Slovenački ministar vanjskih poslova je naglasio da se ključne reforme u Makedoniji moraju provesti jer tamošnje ankete govore da svega pet odsto stanovništva vjeruje da je njihova država stabilna.

Erjavec je naglasio da je bitno da se održe pošteni izbori, utvrde tačni izbori spiskovi i da u cijelom procesu učestvuju sve ključne političke stranke, imajući u vidu da opozicija bojkotuje vanredne izbore.

"Makedonski političari snose odgovornost za povratak Makedonije na put evropske integracije", rekao je Erjavec, primijetivši da je Evropska komisija u izvještaju upozorila da se stanje u Makedoniji čak i pogoršalo.

XS
SM
MD
LG