Dostupni linkovi

Hrvatski sabor se raspušta 15. jula


Zeljko Reiner, predsjednik Sabora
Zeljko Reiner, predsjednik Sabora

Sa 137 glasa 'za', dva glasa 'protiv' i jednim suzdržanim Hrvatski sabor je donio odluku da se raspusti s datumom 15. jul.

Kako navodi portal HRT prijevremeni parlamentarni izbori mogli bi se održali početkom septembra. Prije glasanja održana je 45 minutna rasprava.

Predsjednik Sabora Željko Reiner rekao je da će samoraspuštanje Sabora staviti na dnevni red te da Sabor prestaje raditi s 15. jula.

"Klub Domoljubne koalicije poštuje volju većine i kao što sam rekao u petak - ako netko dođe sa 76 potpisa - to ćemo poštovati", izjavio je Ivan Šuker (HDZ).

Miroslav Šimić i z Mosta demantovao je da su zastupnici Mosta prošle sedmice pretrčavali i kontaktirali s Domoljubnom koalicijom i HDZ-om.

Već mjesecima Hrvatska je u političkoj krizi.Prošlog četvrtka je pala Vlada Tihomira Oreškovića i zemlja sada ima tehničku vladu.

HDZ je u međuvremenu odlučio za novog mandatara vlade predloži Zdravka Marića, ali je u Saboru velika većina zastupnika predala potpise za raspuštanje parlamenta.

Za danas u 18 sati najavljena je sjednica Predsjedništva HDZ-a. Naime, devetero osnivača stranke, ali i potpredsjednik Tomislav Tolušić, zatražili su odlazak Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika HDZ-a.

XS
SM
MD
LG