Dostupni linkovi

Do kraja jula ugovor BiH i Hrvatske o evropskom partnerstvu


Šefovi diplomatija Hrvatske i BiH, Miro Kovač i Igor Crnadak, na sastanku CEI u Banjaluci, 16. juna 2016.
Šefovi diplomatija Hrvatske i BiH, Miro Kovač i Igor Crnadak, na sastanku CEI u Banjaluci, 16. juna 2016.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je u četvrtak u Banjaluci da bi BiH i Hrvatska do kraja jula trebalo da potpišu ugovor o evropskom partnerstvu.

"Blizu smo završetka procesa ratifikacije i okončanja cijele procedure u vezi sa ugovorom o evropskom partnerstvu između BiH i Hrvatske, te bi do kraja jula, na sljedećem bilateralnom sastanku u Zagrebu, taj ugovor trebalo da bude potpisan”, rekao je Crnadak novinarima poslije sastanka sa hrvatskim šefom diplomatije Mirom Kovačem na marginama sastanka Centralnoevropske inicijative.

Na taj način, dodao je, bio bi stvoren formalni okvir da Hrvatska kroz političku i diplomatsku podršku, kao i ekspertski rad podrži evropske integracije BiH.

Crnadak je najavio zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i hrvatske Vlade, ali nije mogao da precizira kada bi se to moglo desiti.

Prema njegovim riječima, Hrvatska i BiH će nastaviti da sarađuju i rade zajedno kada se razriješi politička situacija u Hrvatskoj.

Hrvatski šef diplomatije istakao je da BiH može očekivati snažnu podršku Hrvatske na putu u EU.

"BiH je naš najvažniji susjed, jer u njoj žive Bošnjaci, Hrvati i Srbi i želimo da ova tri konstitutivna naroda budu zadovoljna i da urede BiH u kojoj će svi biti srećni", kazao je Kovač.

On je potvrdio da će uskoro biti potpisan ugovor o evropskom partnerstvu dvije zemlje, dodavši da će se bilateralna pitanja rješavati dijalogom i konstruktivo.

XS
SM
MD
LG