Dostupni linkovi

Slavnom turskom fudbaleru počelo suđenje zbog vrijeđanja Erdogana


Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan

Jednom od najvećih turskih fudbalera svih vremena, Hakanu Šukuru počelo je danas suđenje zbog toga što je uvrijedio predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kako je prenijela novinska agencija Dogan, tužioci u Istanbulu traže zatvorsku kaznu za Šukura, zbog njegovih komentara na Twitteru o Erdoganu.

Ne navodi se sadržaj tih komentara, koji su u međuvremenu obrisani sa društvene mreže.

Prema listu Hurijet, Šukur je aludirao na korupcijski skandal Erdoganovih saradnika 2013. godine. Ako bude proglašen krivim suočiće se sa zatvorskom kaznom od jedne do četiri godine.

Fudbaler nije došao na prvo ročište jer sada živi u SAD. Dalje suđenje je odloženo kako bi odbrana imala vremena da sudu dostavi Šukurovu novu adresu, javila je agencija Dogan.

Od kada je došao na funkciju šefa države u avgustu 2014. godine, Erdogan, optužen da guši slobodu izražavanja, sve više sudski goni neistomišljenike zbog "uvreda", među kojima su novinari, umjetnici i drugi javni djelatnici.

Šukur je bio 2011. godine poslanik Erdoganove stranke Partije pravde i razvoja (AKP), koja je na vlasti od 2002. Fudbaler se povukao iz politike pošto je odbio da se usprotivi Erdoganovom najvećem rivalu, uticajnom kleriku Fetulahu Gulenu koji takođe živi u egzilu u SAD.

Hakan Šukur je tokom višedecenijske igračke karijere najveći trag ostavio u Galatasaraju, a igrao je i za više evropskih klubova, poput Torina, Intera, Parke i Blekburna.

Za Tursku je nastupio 112 puta i sa 51 golom ubjedljivo je najbolji strijelac reprezentacije svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG