Dostupni linkovi

Sanders potvrdio Obami: Radiću sa Clinton da pobijedimo Trumpa


Bernie Sanders i Barack Obama
Bernie Sanders i Barack Obama

Kandidat za predsjedničku nominaciju demokrata Bernie Sanders nakon susreta sa američkim predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući pručio je da će raditi zajedno sa Hillary Clinton na tome kako da spriječe da Donald Trump postane predsjednik SAD.

Izbor Trumpa za predsjednika, kako je rekao, bila bi “katastrofa”.

Rekao je da je već razgovarao sa Hillary Clinton koja je sakupila dovoljan broj delegatskih glasova Demokratske stranke za kandidaturu, da joj je čestitao na kampanji, kao i da će se uskoro susresti da bi razmotrili kako zajednički pobijediti Trumpa.

Iako je Clinton već sakupila dovoljno glasova Sanders je rekao da će svoju kandidaturu iznijeti na posljednjim izborima, 14. juna u Vašingtonu, iako je ranije najavljivao da će boriti do završne konvencije Demokratske stranke u julu.

Sanders je zahvalio predsjedniku Obami i potpredsjedniku Joe Bidenu na nepristrasnosti tokom unutarstranačke kampanje za predsjedničku nominaciju.

Američki predsednik Barak Obama primio je kandidata za predsedničku nominaciju demokrata Bernia Sandersa u Bijeloj kući u razgovoru koji je imao za cilj da se dogovori jedinstvo demokrata oko kandidature bivše državne sekretarke Hillary Clinton.

Obama je pozdravio Sandersa ispred Bijele kuće, poslije čega su uz prijateljski razgovor i smijeh otišli na sastanak u Ovalni kabinet.

Sanders je na sastanak s Obamom došao nonšalantno, svrativši prethodno na kafu i kolače u kafić preko puta Bijele kuće.

Obama je već čestitao Hillary Clinton na "obezbjeđivanju dovoljnog broja delegata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke". Mada nije zvanično podržao Clintonovu, očekuje se da će to uraditi uskoro.

Sanders će se kasnije u četvrtak susresti i sa liderom demokratske manjine u američkom Senatu Harry Reidom.

XS
SM
MD
LG