Dostupni linkovi

UN neće organizovati pregovore o Siriji do 1. avgusta


Specijalni izaslanik UN za Siriju, Stafan de Mistura
Specijalni izaslanik UN za Siriju, Stafan de Mistura

UN neće održati još jednu rundu sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi dok se zvaničnici sa svih strana ne saglase o parametrima za dogovor o političkoj tranziciji čiji je rok 1. avgust, izjavio je u četvrtak specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura.

"Još nije vrijeme za zvaničnu treću rundu međusirijskih pregovora", rekao je De Mistura novinarima.

U međuvremenu će se do 1. avgusta održati serija tehničkih sastanaka na nižem novou na različite teme od uloge sirijske armije do nacionalnih institucija nakon što bude dogvoren bilo kakav mirovni sporazum.

Specijalni izaslanik UN za Siriju je istakao i da je od Rusije dobio informaciju o oslobađanju "značajnog broja" boraca koje je prethodno zarobila sirijska Vlada, ali o tome očekuje zvaničnu potvrdu i više detalja, uključjući da li i koliko među njima ima političkih zatvorenika.

Više od 100 000 ljudi kako se vjeruje zatvorila je sirijska vlada u brojnim pritvornim centrima u toku petogodišnjeg rata. Takođe nepoznati broj zarobljenika nalazi se u rukama pobunjenika i džihadističkih grupa, koje su ih otele.

Srijska vlada dala je dozvolu Ujedinjenim nacijama (UN) za slanje konvoja humanitarne pomoći u 19 opkoljenih gradova, izjavio je takođe de Mistura.

"UN su dobile dozvolu za slanje humanitarne pomoći u 19 opkoljenih sirijskih gradova, ali to još ne znači i da će biti dozvoljena distribucija te pomoći", rekao je Mistura novinarima u Ženevi poslije sastanka radne grupe o humanitarnoj pomoći.

On je dodao da je vlada u Damasku i ranije davala zeleno svjetlo za isporuku humanitarne pomoći, ali je u posljednjem trenutku sprječavala njenu distribuciju.

Mistura je rekao da će, ukoliko se isporuka pomoći ne realizuje, "sve moguće opcije biti razmotrene", misleći na distribuciju avionima ili helikopterima, ali je ocijenio da te složene vazdušne operacije neće biti moguće bez odobrenja sirijske vlade.

Prema procenama UN, u 19 opkoljenih oblasti živi oko 592.700 ljudi.

Dvadeset zemalja i organizacija iz Međunarodne grupe za podršku Siriji odredilo je prošlog mjeseca 1. jun kao posljednji dan roka za slanje humanitarnih konvoja u opkoljena mjesta, ali su UN u petak saopštile da se rok produžava do 10. juna.

U petogodišnjem ratu u Siriji poginulo je više od 280.000 ljudi, a nekoliko miliona je napustilo svoje domove.

Indirektni mirovni pregovori zapali su u ćorsokak zbog odbijanja sirijskog predsjednika Bašara al Asada da ode sa vlasti, što je ključni zahtjev opozicije.

XS
SM
MD
LG