Dostupni linkovi

Nikolić: Odgovorni za rušenje u Savamali ne mogu ostati na funkciji


Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije
Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak, 9.juna, da očekuje da će slučaj rušenja objekata u beogradskoj Savamali uskoro biti "raščišćen" i dodao da ako je odgovornost na bilo kojem "izabranom licu", ono više ne može da obavlja funkciju.

Nikolić je u Novom Sadu rekao da, ukoliko je odgovornost na državnim organima koji su pod pritiskom radili nezakonito, onda i tu treba da dođe do smjena.

"Ovo nije posao za predsjednika Republike, ni za Vladu, ovo je posao za tužilaštvo, sud i policiju koja će da pribavi dokaze, tužilaštvo koje će da vodi istragu i sud koji će da odluči", kazao je on.

Na pitanje kako očekuje da će slučaj biti riješen kada je i u prethodnim sličnim situacijama, kao što je slučaj pada helikoptera, nije bilo nikakvih presuda, Nikolić je rekao da "Srbija nije nestala, pa da se za neku istragu kaže da nije nikada završena".

"Ne postoji država u današnjem modernom svijetu u kojoj bi bilo šta moglo da bude zataškano, a posebno ne u Srbiji, u kojoj su mediji slobodniji nego što su obavezani. Imaju mnogo više slobode da rade šta žele, nego što ih bilo kakav zakon ili kodeks obavezuje da bar malo čuvaju dostojanstvo svoje profesije", kazao je Nikolić.

Dodao je da ne treba pitati njega kako će se riješiti slučajevi poput Savamale ili helikoptera, nego da su to pitanja za tužilaštvo.

Premijer Srbije, Aleksandar Vućić u srijedu je izjavio da iza rušenja u Savamali stoje gradske vlasti Beograda, ali na direktno pitanje da li će gradonačelnik Siniša Mali, iz njegove Srpske napredne stranke, biti smijenjen zbog rušenja, Vučić nije eksplicitno odgovorio.

Predsjednik Srbije Nikolić komentare o slučaju Savamala dao je prisustvujući danas u Novom Sadu obilježavanju 90 godina Arhiva Vojvodine gdje je otvorio izložbu originalnih arhivskih dokumenata "Najstarija rukopisna baština Arhiva Vojvodine, 12-17. vijek".

XS
SM
MD
LG