Dostupni linkovi

Šef misije MMF: Podižemo procjenu rasta BDP-a Srbije za 2016.


Šef misije MMF u Beogradu, Džejms Ruf
Šef misije MMF u Beogradu, Džejms Ruf

Šef Misije Međunarodnog monetarnog foinda (MMF) za Srbiju, Džejms Ruf (James Roof), izjavio je da će ta institucija tokom misije koja počinje u četvrtak 9. juna, revidirati naviše svoju procjenu rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) za Srbiju, koju su u aprilu već korigovali sa 1,75 na 1,8 odsto.

"Svjedoci smo veoma dobrodošlog ubrzanja rasta u prvom kvartalu, uključujući jak izvoz i investicije, što je odraz porasta povjerenja zahvaljujući ekonomskom programu. Zato ćemo tokom misije revidirati naviše našu projekciju za 2016. u cjelini, mada još ne znam da li će dostići cijelih 2,5 procenata", rekao je Ruf u intervjuu za NIN.

Ruf ističe da je fiskalna situacija u Srbiji bolja nego što je projektovano, da je deficit budžeta u 2015. manji od planiranog, ali prikazivanje "dugova iz prošlosti" i drugi faktori doveli su do toga da je postignut manji uspjeh u realizaciji krajnjeg cilja - smanjenja visokog javnog duga, za koji MMF očekuje da će na kraju ove godine dostići blizu 80 odsto BDP-a.

Međutim, Ruf ujedno i upozorava da poboljšanje fiskalne situacije ne bi moglo da opravda kašnjenje strukturnih reformi, jer bi nerješavanje višegodišnjih strukturnih slabosti u ekonomiji Srbije značilo sporiji rast, višu nezaposlenost i usporavanje približavanja zapadnoevropskim životnim standardima.

"To bi na kraju ugrozilo dosadašnje fiskalno poboljšanje i vjerovatno usporilo proces pristupanja EU", kategoričan je Ruf, a prenosi NIN.

Ruf je izjavio da povećanje plata i penzija u ovoj godini ne dolazi u obzir, zbog kašnjenja racionalizacije javnog sektora, a kako je rekao, MMF ne vidi prostor za povećanje ni u 2017.

XS
SM
MD
LG