Dostupni linkovi

Za Merkel optužbe Turske zbog Jermena neshvatljive


Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan
Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je "nerazumljivim" optužbe koje je Turska uputila njemačkim poslanicima turskog porijekla, nakon što je parlament ove države usvojio rezoluciju kojom je masakr nad Jermenima koji je 1915. godine počinilo Otomansko carstvo proglašen genocidom.

"Poslanici u Donjem domu njemačkog parlamenta su, bez izuzetka, izabrani slobodnom voljom, te su optužbe i izjave koje potiču od turske strane `neshvatljive`", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Berlinu.

Turski predsjednik Tajip Erdogan je 5. juna izjavio da njemački poslanici turskog porijekla koji su glasali za rezoluciju imaju "zaraženu" krv i da se njihova krv mora testirati.

Istovremeno je Reuters objavio, da je visoki turski diplomata pozvan u njemačko Ministarstvo vanjskih poslova na razgovor o burnoj reakciji Ankare na odluku Bundestaga od prošle sedmice da se masovna ubistva Jermena 1915. i 1916. uoči raspada Otomanskog carstva proglase genocidom, saopštilo je u utorak 7. juna, njemačko ministarstvo.

XS
SM
MD
LG