Dostupni linkovi

Berze rastu nakon izvještaja Jelen


Šefica federalnih rezervi SAD, Dženet Jelen
Šefica federalnih rezervi SAD, Dženet Jelen

Rast na svjetskim berzama nastavljen je u utorak, 7. juna, pošto su investitori ohrabreni izjavom šefice američke centralne banke, Dženet Jelen (Janet Yellen) o snazi privrede SAD.

U Evropi je britanski FTSE 100 u porastu od 0,6 odsto, francuski KAK-40 od 1,4 odsto, a njemački od 1,9 odsto. Očekuje se i blagi rast na početku trgovanja na Vol stritu.

U Aziji je japanski indeks Nikei 225 porastao 0,6 odsto, hongongški indeks Hang Seng 1,4 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,1 odsto, a južnokorejski Kospi 1,3 odsto.

Šefica Federalnih rezervi SAD, Dženet Jelen objavila je u ponedjeljak da je američka privreda u osnovi jaka uprkos izvještaju prema kojem je u maju ostvareno najmanje novih radnih mjesta u posljednjih pet godina.

Jelen je rekla da su drugi pokazatelji s tržišta rada pozitivniji, i nije iznijela vremenski rok za novo podizanje referentne kamatne stope.

Danas je nastavljen i rast cijena nafte - referentna američka nafta je s porastom od 0,4 odsto na 49,9 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupila za 0,5 odsto na 50,8 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG