Dostupni linkovi

Karter predlaže azijsko-pacifičku bezbjednosnu mrežu


Eš Karter
Eš Karter

Američki sekretar za odbranu Eš Karter predložio je ubrzanu i dublju saradnju u domenu odbrane u regionu Azije i Pacifika širenjem "bezbjednosne mreže" zemalja čije vojske bi se obučavale i eventualno dejstvovale zajedno.

Govoreći danas na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Singapuru, Karter je rekao da je u tu mrežu dobrodošla i Kina, ali je, ipak, podsjetio na "ekspanzionističke poteze" Pekinga u Južnokineskom moru.

Karter je rekao da bi ta mreža predstavljala "novi talas" u bezbjednosti regiona Azije i Pacifika.

"Bilo koja država i vojska, bez obzira na njenu snagu, budžet ili iskustvo, može da se uključi. Svako ima pravo glasa, niko nije isključen i nadamo se da niko neće sam sebe isključiti", rekao je Karter, osvrćući se na Peking, prenio je AP.

Kineski zvaničnik, kontra-admiral Guan Jufei, direktor kancelarije za spoljna pitanja kineskog Ministarstva odbrane, rekao je da Kina pozdravlja američko uspostavljanje bliskih veza sa azijskim zemljama.

On je, međutim, apelovao da Vašington smanji broj manevara u regionu, kao i da se uzdrži od "provokacija", kao što su nadlijetanja vojnih aviona i prolaz brodova na granicama drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG