Dostupni linkovi

Putin: Bit ćemo prinuđeni reagirati zbog PRO NATO


Vladimir Putin u Ateni, 27. svibnja 2016.
Vladimir Putin u Ateni, 27. svibnja 2016.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da se osposobljavanje sistema proturaketne obrane (PRO) NATO u Rumunjskoj negativno odražava na odnose Moskve sa Zapadom, ističući da Rusiju niko ne čuje i da postoji opasnost da bude prinuđena reagirati.

On je u petak u Ateni nakon sastanka s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom rekao da je sada učinjen još jedan korak i podsjetio da Rusija od početka 2000. uporno ponavlja, jednu te istu stvar: "Bit ćemo prinuđeni nekako da na to reagiramo".

Putin je, međutim, precizirao da Rusija povodom razmještanja sustava PRO u Europi neće činiti ništa dok ne vidi rakete na sujsednim teritorijama.

"Nas niko ne čuje. Niko s nama neće da pregovara. Osim uopćenih fraza, ne čujemo ništa. A uopćene fraze svode se na to da to nije usmjereno na Rusiju, da ne prijeti sigurnosti Rusije. Podsjetit ću da je prvobitno riječ bila o tome da je potrebno preduprijediti opasnost od Irana, riječ je bila o iranskom nuklearnom programu. Gdje je sada iranski nuklearni program? Nema ga", rekao je Putin.

Govoreći o odnosima sa Turskom, Putin je istakao da Rusija želi da obnovi odnose s tom zemljom bez obzira na incident s ruskim bombarderom SU-24.

XS
SM
MD
LG