Dostupni linkovi

Putin u Grčkoj uoči odluke Atine o sankcijama


Putin u Grčkoj
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas počeo posetu Grčkoj, prvu za više od godinu dana nekoj zemlji Evropske unije (EU) koja će sledećeg meseca odlučiti da li će proširiti svoje sankcije protiv Moskve, uvedene zbog Ukrajine.

S približavanjem te odluke EU, Rusija vrši pritisak preteći da do 2017. produži svoj embargo na uvoz hrane koji je evropske poljoprivrednike doveo do znatnog gubitka, komentariše agencija AFP.

Ruski predsednik, koji je februara 2015. posetio Mađarsku, došao je u petak u Grčku, u vreme napetih odnosa Rusije sa EU koja treba da odluči da li će produžiti svoje trgovinske sankcije protiv Moskve, uvedene 2014. godine.

Italija i Madjarska su nedavno već izrazile rezerve, te je nemački ministar inostranih poslova, Frank-Valter Štajnmajer, priznao u četvrtak da će odluka o nastavku sankcija ove godine biti "teška".

Štajnmajer je danas nagovestio mogućnost "postepenog" ukidanja sankcija, ako se u ukrajinskom sukobu "do kraja juna" postigne napredak u sprovođenju mirovnih sporazuma iz Minska.

Prethodno je Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta na sastanku u Japanu imala čvršći stav, ponovivši da se sankcije mogu ukinuti "kada Rusija ispuni" obaveze iz u Minska, ali se u suprtonom slučaju sankcije mogu i zaoštriti.

Vlada Aleksisa Ciprasa sigurna je da ima odlične odnose s Moskvom: njegova vlada koja je došla na vlast januara 2015. je hitro kritikovala sankcije, a Cipras je dva puta putovao u Moskvu za svega nekoliko meseci i izneo ideju da zatraži od Rusije novac, ako evropski poverioci prestanu da ga daju Grčkoj.

Ali, Atina koja i dalje vodi oštru igru s poveriocima, ne daje znake da bi istupila iz opšteg glasanja o produženju sankcija.

XS
SM
MD
LG