Dostupni linkovi

Protest Srba u Prištini: Poštujte zakon


Protest u Prištini, 24. maj 2016.
Protest u Prištini, 24. maj 2016.

Pod sloganom "Poštuj zakon" pripadnici srpske zajednice protestovali su u utorak ispred zgrade Radio Kosova u centru Prištine zbog, kako su rekli, kršenja zakona u procesu izbora direktora drugog programa Radio-televizije Kosova (RTK 2) na srpskom jeziku.

U zgradi Radio Kosova inače je smešten Upravni odbor RTK koji uskoro treba da donese odluku o izboru direktora RTK 2, s obzirom da je aktuelnom direktoru istekao trogodišnji mandat.

Protesti su protekli mirno, a prema proceni policije okupilo se oko 60 demonstranata. Oni su do iz srpskih sredina do centra Prištine došli organizovano, sa dva autobusa.

Budimir Ničić je u ime Udruženja novinara Srbije na Kosovu Upravnom odboru kosovskog Javnog servisa poručio da poštuje zakon, a od centralnih institucija da poštuju Ustav.

Ničić je dodao da proces odabira direktora protiče netransparentno što je protiv Zakona o RTK.

Jedan od kandidata za direktora, Darko Dimitrijević, inače član Udruženja novinara Srbije na Kosovu, kazao je i kako je čudno da je doskorašnji zamenik predsednika opštine Štrpce bude jedan od kandidata, s obzirom da je to zabranjeno Zakonom o RTK.

Naime, Zakon o RTK zabranjuje imenovanje onih koji su u poslednje tri godine bili visoki službenici centralne ili lokalne vlasti za članova menadzmenta.

"Verujem da tu ima političkog nepotizma, ali mislim i da je krajnje vreme da nam i Srpska lista konačno odgovori na sva pitanja šta su oni preduzeli da se ovakve stvari i zakon ispoštuje", kazao je on.

Drugi kanal Radio-televizije Kosova počeo je sa radom sredinom 2013. godine u sklopu kosovskog Javnog servisa, a pored programa na srpskom, emituje i programe na ostalim jezicima manjinskih zajednica na Kosovu. RTK 2 se finansira iz budžeta Javnog servisa Kosova.

XS
SM
MD
LG