Dostupni linkovi

Zvizdić: Pristupanje EU prioritet za BiH


Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se danas u Strazburu Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET), gdje je odgovarao i na pitanja evroparlamentaraca.

Zvizdić je u govoru istaknuo da je Bosna i Hercegovina kao država posvećena evropskoj perspektivi i da je pristupanje Evropskoj uniji glavni vanjskopolitički prioritet BiH.

Po njegovim riječima Bosna i Hercegovina je u februaru ove godine napravila povijesni iskorak na svom evropskom putu podnošenjem aplikacije za članstvo u EU.

Naglasio je da je kredibilna provedba reformskih mjera u protekloj godini rezultirala time da su svi vitalni ekonomski i socijalni parametri u BiH u porastu, te dosadašnje statistike pokazuju da se isti trend nastavlja i ove godine.

“Osim evropskih integracija, kao jednog od prioriteta, Vijeća ministara nastavlja intenzivne aktivnosti na ispunjavanju i ostalih prioriteta u svom radu, a to su prije svega vladavina prava, s posebnim akcentom na borbu protiv terorizma, ekonomski prosperitet, regionalna saradnja te još jedno veoma bitno pitanje, a to je aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u” istaknuo je Zvizdić.

XS
SM
MD
LG