Dostupni linkovi

Kraljica Elizbeta nazvala kineske zvaničnike "nepristojnim"


Kraljica Elizabeta tokom proslave svog rođendana 21. aprila 2016., Vindzor
Kraljica Elizabeta tokom proslave svog rođendana 21. aprila 2016., Vindzor

Britansku kraljicu Elizabetu II snimio je dvorski kamerman u trenutku kada je za kineske zvaničnike rekla da su bili "veoma nepristojni" prema britanskom ambasadoru u Pekingu tokom posjete kineskog predsednika Si Đipinga Londonu, objavio je BBC.

Na snimku koji je objavljen u srijedu, 11. maja, vidi se kako britanska kraljica na svom rođendanskom prijemu u Bakingemskoj palati razgovara sa visokom policijskom zvaničnicom Lusi Dorsi o posjeti kineske delegacije Velikoj Britaniji.

Snimak je iznenadio mnoge jer se kraljica Elizabeta vješto čuvala političkih komentara tokom svoje dugogodišnje vladavine.

Na snimku BBC -ja se vidi kako policijska zvaničnica Lusi Dorsi, koja je bila zadužena za sigurnost tokom posjete delegacije kineskog predsjednika Velikoj Britaniji, kaže kraljici da je posjeta u oktobru bila "vrijeme izazova".

"Kineski zvaničnici bili su veoma nepristojni prema ambasadoru", odgovorila je Elizabeta.

Ovo je drugi "gaf" britanskih zvaničnika u posljednja dva dana. U utorak, 10. maja, objavljen je snimak premijera Dejvida Kameron na kojem govori kraljici kako će lideri "najkorumpiranijih" zemalja na svijetu, Avganistana i Nigerije doputovati ove sedmice u London na samit protiv korupcije.

Anonimni izvor rekao je medijima da Bakingemska palata neće komentarisati kraljičine privatne razgovore, i naveo da je posjeta kineske delegacije Londonu prošla glatko i da su obije strane uspješno sarađivale na njenoj realizaciji.

XS
SM
MD
LG