Dostupni linkovi

SAD: Sud odobrio izručenje Azre Bašić BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Američki savezni Apelacioni sud podržao je odluku o izručenju Azre Bašić zbog sumnje da je počinila ratni zločin nad srpskim zarobljenicima tokom rata u Bosni i Hercegovini, ali ona još neće biti isporučena zbog pravnih prepreka.

Bašić se žalila na odluku sutkinje Okružnog suda Keren Kaldvel koja je rekla ona može biti izručena radi suđenja u BiH.

Advokat Azre Bašić, Patrik Neš, tvrdio je da sporazum ne omogućava isporučenje američkih državljana u BiH i da vlasti te zemlje nisu objavile odgovarajući nalog za hapšenje.

Tročlano sudsko vijeće Šestog apelacionog suda nije saglasan sa ovim tvrdnjama i donio je odluku da postojeći sporazum između SAD i BiH ne zabranjuje izručenje Bašićeve.

Sudsko vijeće navodi da, iako ne postoji dokument naslovljen kao "nalog za hapšenje" u papirima pristiglim iz BiH koji terete Azru Bašić, u drugim papirima u istom dosijeu postoji važeća potjernica.

Ovom odlukom omogućeno je njeno izručenje.

Međutim, sutkinja Kaldvel je odobrila zahtjev Neša da se isporučenje ne izvrši dok on od Vrhovnog suda ne zatraži da razmotri žalbu njegovog klijenta.

Ukoliko Vrhovni sud donese odluku o isporučenju Azre Bašić ni to neće biti konačno. Konačnu odluku o tome da li Bašić može biti isporučena u BiH radi sudskog procesa donijeće američki državni sekretar.

XS
SM
MD
LG