Dostupni linkovi

Obama stigao u London, probat će uvjeriti Britance da ostanu u Evropskoj uniji


Predsjednik Amerike Barack Obama
Predsjednik Amerike Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u London kako bi pokušao uvjeriti britanske birače da se opredijele za ostanak u Europskoj uniji na predstojećem referendumu za koji Washington strahuje da bi mogao oslabjeti Zapad.

Njegov posjet Londonu ide u prilog britanskom premijeru Davidu Cameronu koji vodi kampanju za ostanak Britanije u EU uoči referenduma u junu na kojemu će Britanci o tome glasati.

Obama će im vjerojatno predložiti da se izjasne za ostanak kako bi sačuvali britansko bogatstvo, "poseban odnos" sa SAD-om i jedinstvo Zapada.

"Podržavamo snažno Ujedinjeno Kraljevstvo u sklopu Europske unije", izjavio je u Washingtonu prije puta zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

Američka vlada, uključujuči mnoge tamošnje banke i tvrtke, strahuju da bi eventualni izlazak Britanije iz Unije prouzročio tržišna previranja, smanjio britanski utjecaj, ali i nanio štetu EU i potkopao sigurnost Zapada.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su britanski birači skloniji izjasniti se za ostanak u Uniji na referendumu koji će se održati 23. lipnja, no puno ih je još uvijek neodlučno.

XS
SM
MD
LG