Dostupni linkovi

Grabar Kitarović u pismu UN: Razočarana sam presudom Šešelju


Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u ponedjeljak pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u kojem je ocijenila da je oslobađajuća presuda Haškog suda Vojislavu Šešelju opasan presedan za oružane sukobe u kojima se vojni ciljevi nastoje ostvariti genocidom i etničkim čišćenjem i da je duboko štetna za pomirbu na jugoistoka Europe, priopćio je ured predsjednice.

Ističući da je potpuno svjesna da je sudsko vijeće ICTY-a neovisno u svom postupanju i odlučivanju te da je riječ o prvostupanjskoj presudi donesenoj većinom glasova tročlanog vijeća podložnoj konačnoj ocjeni prizivnog vijeća, Grabar-Kitarović upozorava prvog čovjeka UN-a na moguće štetne učinke presude donesene 31. ožujka bez prisustva optuženog, izražavajući svoje "duboko razočaranje i zabrinutost" ishodom prvostupanjskog postupka.

"Ipak, gospodine glavni tajniče, sasvim je jasno kako je ova presuda, ne samo protivna temeljima i svrsi ICTY-a, osnovanog 1993. Rezolucijom vijeća sigurnosti UN-a 827, već je i duboko štetna za proces uspostave trajne pomirbe i nacionalne i vjerske snošljivosti na prostoru jugoistoka Europe", stoji u pismu predsjednice Hrvatske.

Ona ističe kako je 13. listopada 2015. tadašnji predsjednik ICTY-a Theodor Meron Vijeću sigurnosti uputio pismo u kojem izvješćuje o ozbiljnom propustu Srbije da poštuje svoje međunarodne obveze jer nije sudu izručila troje svojih državljana optuženih zbog zastrašivanja i potkupljivanja svjedoka u slučaju Šešelj.

XS
SM
MD
LG