Dostupni linkovi

Nagli pad cijena nafte


Ilustracija
Ilustracija

Cijena nafte na svjetskom tržištu naglo je pala za oko pet odsto nakon što vodeći svjetski proizvođači nisu postigli dogovor o zamrzavanju proizvodnje u cilju sprečavanja daljeg pada cijene “crnog zlata”.

Velikim djelom do sporazuma nije došlo zbog nedolaska predstavnika Irana koji nakon ukidanja sankcija nastavlja sa rapidnom proizvodnjom ovog energenta.

Najveći svjetski proizvođač nafte Saudijska Arabija predložila je zamrzavanje proizvodnje kako bi se zaustavio globalni trend pada cijene crnog zlata, ali pod uslovom da ostale članice OPEK-a pristanu na ovu mjeru.

Na nedjeljnom sastanku u Kataru koji je okupio 18 zemlja porizvođača nafte, uključujući i nečlanicu Organizacije zemalja izvoznica nafte, Rusiju, nije prisustvovao Iran. Naime, ova zemlja nastavlja sa povećanjem proizvodnje, nakon ukidanja sankcija početkom godine.

Iranski zvaničnici ranije su najavili povećanje proizvodnje sve dok se ne dostigne nivo prije uvođenja sankcija zbog spornog nuklearnog programa, koja iznosi 1 milion barela dnevno. Iz iranske vlade saopšteno je da zbog ove odluke nije bilo potrebe za slanjem predstavnika na sastanak članica OPEK-a

Cijena nafte “Brent” pala je za 7 odsto, ali ubrzo se oporavila na 41 dolara po barelu.

Akcije energetskih kompanija u SAD pretrpjele su gubitke, pa su tako dionice Santosa pale su 6,71 odsto. Japanski Inpex izgubio je 3,52 procenta, dok su glavni kineski naftni igrači takođe pali.

Snažan rast nekonvencionalne proizvodnje nafte, naročito iz uljnih škriljaca u SAD, i odbijanje OPEK-a da smanji proizvodnju, izazvali su kolaps cijena sa nivoa od preko 100 dolara za barel u 2014. godini na 13-godišnji minimum od 27 dolara za barel u februaru.

Od tada, cijene su se oporavile i sada su iznad 40 dolara za barel, prenose svjetske agencije.

XS
SM
MD
LG