Dostupni linkovi

Vučić: Bombu u Zubinom Potoku bacili Srbi


Aleksandar Vučić tokom posete Kosovu, 3. april 2016.
Aleksandar Vučić tokom posete Kosovu, 3. april 2016.

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da su bombu na sportsku halu u Zubinom Potok u noći između subote i nedelje bacili Srbi. On im je poručio da će se boriti i za njih i njihove porodice, te da im želi da budu srećniji i zadovoljniji nego danas.

DS: Otkriti napadače na halu u Zubinom Potoku

DS: Otkriti napadače na halu u Zubinom Potoku

Demokratska stranka najoštrije je osudila "svako nasilje, posebno ono koje se dešava tokom predizborne kampanje".

"Od ključnog je značaja da napadači na halu u Zubinom Potoku budu otkriveni i privedeni pravdi, jer je dosadašnje nepostupanje u drugim slučajevima nasilja tokom predizborne kampanje poslalo jasnu poruku da je nasilje prihvatljivo", saopšteno je iz ove stranke

"Moj odgovor tim našim Srbima koji su na takav način želeli da me dočekaju je - neka vam je Bogom prosto, boriću se i za vas i vaše porodice da živite na svojim ognjištima i da budete srećni i zadovoljniji nego danas", rekao je Vučić na predizbornoj konvenciji SNS u Zubinom Potoku.

Vučić je rekao da više ni reč neće reči o tome.

Podsetimo, zamenik regionalnog direktora kosovske policije za sever Besim Hoti ranije je potvrdio za RSE da je oko tri sata posle ponoći bačena ručna bomba u dvorištu nove sportske hale u Zubinom Potoku. Žrtava nema, a oštećeno je jedno privatno vozilo.

U toj sali je bilo predviđeno obraćanje premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je u nedelju otpočeo posetu Severu Kosova. Njegovu posetu inače obezbeđuje Policija Kosova.

"Pronađene su i neke čaure za koje se veruje da su ispaljene iz automatskog oružja za sada nepoznatog lica", kazao je Hoti.

Marko Đurić
Marko Đurić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić ocenio je da je reč o terorističkom činu.

„Nema sumnje da je reč o izuzetno opasnom činu, terorističkom aktu i da ko god da je to uradio, a u ovom trenutku ne možemo znati da li je uradio neko sa ove ili one strane, to može imati veoma ozbiljne i dalekosežne posledice", rekao je Ðurić medijima.

Kako je Hoti rekao, nivo bezbednosti je podignut na najviši nivo i Vučićeva poseta se nastavlja kako je predviđena.

Jovanović: Bomba je izraz politike ekstremizma

Jovanović: Bomba je izraz politike ekstremizma

Lider LDP Čedomir Jovanović oštro je osudio bacanje bombe na salu u kojoj je kasnije održana konvencija SNS.

"Bacanje bombe na salu u kojoj je trebalo da se održi miting SNS je očigledan izraz politike ekstremizma koja svoj smisao postojanja i jedini način preživljavanja nalazi u buđenju istog takvog ekstremizma na drugoj strani i sprečavanju svakog dijaloga ili dogovora koji bi omogućio drugačiju budućnost za narode regiona", poručio je Jovanović u saopštenju.

Vučić je posetu počeo u Leposaviću, gde je obišao pogone flotacije Trepče, a potom je posetio Banjsku, gde je razgovarao sa episkopom bačko-prizrenskim Teodosijem i najavio da će Vlada Srbije nastaviti podršku tom manastiru, njegovoj obnovi, ali i generalno razvoju ekonomije na Kosovu.

Vučić je u Leposaviću okupljenim rudarima i građanima rekao da samo jaka i snažna Srbija može da zaštiti interese Srbije i svoj narod na Kosovu, te je tu poruku uputio "i onima koji su bombom i rafalima pokušali da ga uplaše".

Komentarišući bombu koja je bačena tokom noći na sportsku halu u Zubinom Potoku, Vučić je rekao:

„Što se tiče naše politike, znate,svašta se dešavalo, ali moram da priznam da je prilično glupo da bacate bombe na srpskog premijera,a da hoćete da kažete da je to država Srbija, pa vam smetaju institucije sopstvene države. Ali, šta da radite, kao što vidite, nisam se naročito uplašio.“

Opširnije o Vučićevoj poseti i obećanjima koje je dao stanovnicima severnog dela Kosova, možete pročitati u posebnom tekstu Maje Fićović.

XS
SM
MD
LG