Dostupni linkovi

S. Koreja i IDIL vodeće teme Samitu o nuklearnoj sigurnosti


Naljepnica sa likom sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, Washington, 30. mart 2016.
Naljepnica sa likom sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, Washington, 30. mart 2016.

Aktuelna nuklearna prijetnja od Sjeverne Koreje i opasnost da bi teroristi Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) mogli nabaviti nuklearno oružje, vodeće su teme na Samitu o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu.

Ovo je četvrti samit takve vrste u cilju poboljšanja globalne nuklearne sigurnosti otkako je američki predsjednik Barack Obama odredio nuklearno neširenje kao ključni dio svoje vanjske politike 2009.

Pedesetak šefova država i vlada i predstavnika međunarodnih organizacija raspravljat će o načinima smanjenja i osiguranja nuklearnih arsenala.

Raspravljat će se, između ostalog, o prijetnjama terotističkih grupa, kao što je Islamska država, urbanim regijama širom svijeta.

Zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes naglasio je da će samit pružiti priliku za to kako da se osiguraju nuklearni materijali kako bi se spriječilo da dođu u ruke terorista i za dogovor u vezišire taktike protiv IDIL-a.

"Uočili smo niz primjera da terortističke organizacije poput Islamske države ne mare za živote nevinih ljudi ili za međunarodne norme, i to samo udvostručuje potrebu za efikasnijim pristupom nuklearnoj sigurnosti", kazao je on.

Rhodes je naglasio da je mnogo toga učinjeno na osiguranju nuklearnih materijala od prvog samita o nuklearnoj sigurnosti 2010. u Washingtonu, uz smanjenje ili poptunu eliminaciju nuklearnih materijala u 14 zemlja, uključujući Ukrajinu i Čile. Oko 3,8 tona nuklernog materijala je osigurano, dovoljno za proizvodnju 150 komada nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG