Dostupni linkovi

Kako zaustaviti Trumpa glavno pitanje za republikanace


Donald Trump
Donald Trump

Nakon pobjede u Nevadi, sve je izvjesnije da bi milijarder Donald Trump mogao postati kandidat Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima u novembru. Ovo je, naime, njegova treća uzastopna pobjeda na stranačkim izborima nakon što je prethodno osvojio Nju Hempšir i Južnu Karolinu. Kiksao je do sada samo u Ajovi.

Još jedna savezna američka država i još jedna pobjeda, i to lagana za Donalda Trumpa, čime je ojačao svoju poziciju uoči takozvanog "super utorka" i izbora 1. marta. Mediji prenose pobjediničku poruku "Volim loše obrazovane":

"Bila je to divna veza, pobijedili smo među evanđelistima, među mladima, među starima, među visko obrazovanima, pobijedili smo među loše obrazovanima. Volim loše obrazovane! I znate zbog čega sam posebno srećan, jer to govorim jako dugo, 46 posto među hispano populacijom. Broj jedan kod Hispano ljudi, zaista sam srećan zbog toga", precizirao je Trump.

Tumpova pobjeda bila je toliko ubjedljiva da su TV mreže objavile da je pobjednik odmah po završetku glasanja.

Senator Marco Rubio sa Floride, zauzeo je drugo mjesto, a njegov kolega Ted Cruz iz Teksasa, treće u ovoj rundi "caucusa".

Hillary Clinton
Hillary Clinton

Nevada je država koja ima značajan broj latino populacije i smatra se ključnom u izbornom procesu. Hillary Clinton u subotu, 20. februara, u Nevadi pobjedala u utrci za kandidaturu demokrata.

Trumpova ubjedljiva pobjeda dodatno će frustrirati republikanski establišment koji se, prije manje od mjesec dana, nadao da će kandidatura milijardera pobunjenika konačno početi da blijedi.

Što je još gore, istraživanja sugerišu da će Trump proći veoma dobro u državama u kojima se održavaju izbori u takozvanom "super utorku" čime će se dodatno pojačati pritisak na Cruza, Rubia i guvernera Ohaja, John Kasicha.

"Ti momci moraju da naučiti kako da uzvrate paljbu na Trumpa", kaže Ford O'Connell, strateg Republikanske stranke u Vašingtonu. U odsustvu toga, kaže on pitanje je "ko će izaći pobjednik sa ovog terena?".

Tokom republikanske kampanje u Nevadi, većina Trumpovih rivala ovoga su ga puta ostavili na miru, te se sukobljavali međusobno u pokušaju da se izbore za ostanu u igri za utrku za nominaciju republikanaca. I na samom kraju kada je bio poznat rezulat, Cruzova kampanja je u saopštenju kritikovala Rubia zato što nije osvojio Nevadu, ne pominjući Trumpa.

Marco Rubio
Marco Rubio

Rubio se iskristalisao kao favorit republikanskog establišmenta koji bi mogao zaustaviti Trumpovo napredovanje, ali je on osvojio 23 posto podrške u osnosu na Trumpovih 46 procenata.

I dok stratezima republikanskih kandidata ali i cijele stranke čiji establišment ne gleda sa simpatijama na mogućnost da Trump osvoji njihovu predsjedničku kandidaturu, budući je riječ o čovjeku o kojem su Britanci u parlamentu debatovali da li da mu zabrane ulazak u zemlju - preostaje još malo vremena da osmisle preokret, jer je ovaj predsjednički kandidat dodatno samouvjereniji.

"Biće ovo predivna dva mjeseca. Možda nam i neće ni biti potrebna dva mjeseca da budem iskren", ocijenio je Donald Trump.

Posljednji ga je trijumf samo ohrabrio da bude još brutalniji u kampanji i dodatno sebe udalji od republikanskih zvaničnika i mainstream glasača. U dva dana je u Nevadi Cruza nazvao lažovom, a Rubiu prijetio. Čak se u Las Vegasu izrugivao čovjeku koji je protestovao u publici na njegovom skupu i rekao pristalicama da bi volio da ga "udari u lice".

"The New York Times" u prvom komentaru nakon rezulata u Nevadi navodi da bi bilo dobro ako bi ovo unijelo malo više zdravog razuma među republikanskim liderima da shvate da samo direktna konfrontacija može blokirati Trumpa da osvoji stranačku nominaciju, jer niti jedan od najačih stranačkih glasačkih blokova, očigledno, nije u stanju da ga sam zaustavi.

Trumpov trijumf u Nevadi, navode u "The New York Timesu" vjerovatno će povećati pritisak na njegove oponente da "nekako ujedine snage protiv zajedničkog neprijatelja".

XS
SM
MD
LG