Dostupni linkovi

Obama: Zatvaranje Guantanama u interesu SAD


Barack Obama
Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama kazao je da vojni zatvor Guantanamo nije „doprinio nacionalnoj sigurnosti, već suprotno dodatno je ugrozio“.

Naš plan je konačno zatvoriti taj kamp, rekao je Obama u obraćanju javnosti.

Protiv zatvorenika u Guantanamu nije podignuto ni jedna optužnica, nije bilo sudjenja, i to se krši sa demokratskim vrijednostima našeg društva, kazao je Obama.

Trideset pet zatvorenika će biti transferirano u druge zemlje, pedesetak zatvorenika i dalje se smatraju opasnim da bi bili pušteni.

Kongres je zabranio njihov transfer na američko tlo 2011, no Obama ističe da će sa Kongresom raditi na tome da se oni koji ostaju u Guantanamu transferiraju u zatvore na američkom tlu.

„Sredstva koje se sada izdvajaju za održavanje Guantanamo daleko su veća, a njegovim zatvaarnjem smanjili bi američke troškove za oko 85 milijuna dolara godišnje“ upozorio je Obama.

„Dopustite nam da to uradimo u interesu Amerike“ istaknuo je Obama dodajući da ne radi to ni pod kakvim političkim pritiskom .

"Zatvaranje Guantanamo je okretanje novog lista u našoj povijesti i onome što smo naučili od terorističkog napada 11. rujna 200.," rekao je Obama.

XS
SM
MD
LG