Dostupni linkovi

Haški sud još šuti o slučaju Šešelj


Haški sud
Haški sud

Haški sud za bivšu Jugoslaviju još ne želi objaviti – što će se dogoditi ukoliko država Srbija ne isporuči vođu srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, kako bi mu se krajem idućeg mjesecaizrekla prvostupanjska presuda, po zapovjednoj odgovornosti za zločine njegovih dobrovoljaca u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, u prvoj polovici devedesetih godina.

Iz Haškog suda su poručili „da u ovom trenutku nisu u mogućnosti dati odgovor na bilo koji hipotetski scenarij“ u vezi sve izglednijeg nepojavljivanja Šešelja. Jedino su potvrdili da se takvo što nikada nije dogodilo u više od dvadeset godina rada Haškog suda, budući da su se do sada svi privremeno pušteni optuženici pojavili na izricanju presude. Tročlano Raspravno vijeće iz slučaja Šešelj dalo je državi Srbiji rok do polovice idućeg mjeseca, dva tjedna prije izricanja presude – da prijavi sve probleme i poteškoće s izvršenjem naloga o povratku optuženog u pritvor.

Srpski mediji prenose izjave Šešelja da se neće dobrovoljno vratiti u Hag.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Bruno Vekarić, zamjenik tužioca za ratne zločine izjavio je da će Šešelj biti 31.marta u Hagu.

XS
SM
MD
LG