Dostupni linkovi

Devenport: Nadam se da Rusija neće podrivati EU put Srbije


Majkl Devenport
Majkl Devenport

Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport rekao je da Srbija kao i druge države Evrope, uključujući članice EU, razvija odnose sa Rusijom i izrazio uverenje da će to biti moguće sprovoditi, ali na način da se ne podriva evropski put Srbije i njeno pristupanje EU.

Devenport je u intervjuu za list Danas, na pitanje kako ocenjuje spoljnu politiku Srbije, uključujući njene odnose sa Rusijom, rekao da EU, budući da je Srbija kandidat za članstvo, koja je otvorila i prva poglavlja, na nju gleda kao na nekog ko će podržati i vođenje zajedničke spoljne politike.

"Očekuje se da Srbija progresivno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU. Srbija, kao i druge države Evrope, uključujući članice EU, razvija odnose sa Rusijom. Srbija ima tradicionalne, snažne i trgovinske veze sa Rusijom. Uveren sam da će to biti moguće sprovoditi, ali na način da se ne podriva evropski put Srbije i njeno pristupanje EU", rekao je on.

Kada je reč o putu ka EU, ključno je za Srbiju da 2016. održi i osnaži zamajac reformi, rekao je Devenport.

"Srbija je trenutno u završnoj fazi osmišljavanja programa ekonomskih reformi za ovu godinu, što čini u bliskoj konsultaciji sa Evropskom komisijom. Očekujemo finalizaciju toga. Takođe, podržaćemo program ekonomskih reformi koji za ciljeve treba da ima modernizaciju ekonomije, povećanje konkurentnosti i da vodi ka otvaranju novih radnih mesta", rekao je Devenport.

XS
SM
MD
LG