Dostupni linkovi

Ženeva: Neizvesni mirovni pregovori o Siriji zbog pretnje opozicije bojkotom


Ruševine u gradu Alepo.
Ruševine u gradu Alepo.

U petak u Ženevi počinju mirovni pregovori o Siriji, ali je i dalje nejasno da li će učestvovati predstavnici opozicije. Naime, deo opoziicje je saopštio u četvrtak da neće doći na samit ako ne prestane bombardovanje civila. Međutim, jedan njen visoki zvaničnik je kasnije izjavio da će ipak prisustvovati.

U video poruci sirijskom narodu, izaslanik UN Stafan de Mistura je izjavio da razgovori poslednja prilika za mir koja se ne sme propustiti.

Portparol UN Ahmad Favzi kazao je da će razgovori početi u petak, ali “ne znam tačno kada, na kojoj lokaciji i ne mogu ništa da vam kažem koje će delegacije učestvovati”.

Opozicioni Visoki odbor za pregovore, koji je formiran prošlog meseca uz podršku Saudijske Arabije, saopštio je u četvrtak nakon sastanka u Rijadu da “svakako” neće učestvovati na konferenciji u Ženevi.

Ovo telo je saopštilo da traži da vladine snage obustave udare iz vazduha po civilnim zonama i ukinu blokadu oblasti u kojima se oni nalaze.

Riad Hidžab
Riad Hidžab

"Sutra nećemo biti u Ženevi. Mogli bismo da odemo tamo kasnije ali nećemo ući u pregovaračku salu ako naši humanitarni zahtevi ne budu ispunjeni", rekao je za televiziju Al-Arabija Riad Hidžab, koordinator Visokog odbora za pregovore.

Hidžab je podsetio i da su te mere predvidjene rezolucijom 2245 Saveta bezbednosti UN.

Međutim, drugi visoki zvaničnik ovog komiteta Hasan Abdel Azim je izjavio da su predstavnici pojedinih opozicionih grupa na putu za Ženevu i da će to učiniti i drugi njihovi predstavnici.

Azim je potvrdio da manji deo opozicije odbija da učestvuje jer su pod pritiskom Saudijske Arabije kao regionalne sile.

Očekuje se da ovi takozvani posredni razgovori potraju do šest meseci, tako što će delegacije zaraćenih strana sedeti u posebnim sobama a zvaničnici UN će posredovati između njih.

Neposredni prioriteti su sveobuhvatno primirje, dostavljanje humanitarne pomoći iz vazduha i zaustavljanje ekstremističke “Islamske države”. Međutim, krajnji cilj je mirovno rešenje koje podrazumeva i prelazni period koji će se okončati izborima u skladu sa rezolucijom UN usvojenom prošlog meseca.

Poslednji pregovori su prekinuti u februaru 2014. nakon samo dva kruga jer je Vlada u Damasku odbila da razgovara o zahtevu opozicije da se predsednik Bašar el Asad povuče.

Iako nema skoro nikakvih naznaka da su sirijske vlasti promenile stav, uspon militantne “Islamske države” ubrzao je napore SAD i Rusije da ubede zaraćene strane na nastave pregovore.

U video poruci sirijskom narodu, izaslanik UN Stafan de Mistura upozorio je da je ovo verovatno poslednja prilika za mir.

Izaslanik UN Staffan De Mistura
Izaslanik UN Staffan De Mistura

"Pet godina koliko traje ovaj sukob je previše. Svi se suočavaju sa njegovim strahotama. Morate da znate da računamo na vaš glas, da kažete – ‘khalas’ (dosta je bilo). Da kažete svima koji dolaze iz Sirije i sveta na ovu konferenciju da se od njih očekuje da postignu kompromis u cilju mirnog rešenja. Dosta vam je više konferencija: Već su dve održane. Ova ne može da propadne”.

Više od 250 hiljada ljudi je ubijeno u ratu u Siriji koji je počeo u proleće 2011.

Jedanaest miliona građana Sirije je bilo primorano da napusti svoje domove.

XS
SM
MD
LG