Dostupni linkovi

Podgorički Prajd održan bez incidenata


Treći podgorički Prajd
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Treći podgorički Prajd. RSE Video: Srđan Janković

Povorka ponosa, treća po redu koja je održana u Podgorici, okončana je bez incidenata. Oko dvjesta učesnika šetnje okupilo se na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, u blizini zgrade Pošte Crne Gore, odakle šetali do zgrade crnogorskog Parlamenta.

Tokom prolaska pored stanbenih zgrada mnogi ljudi su mahali i pozdravljali učesnike.

Prvi covjek NVO Queer Montenegro, koja je zvaničan organizator, Danijel Kalezić, rekao je da je zadovoljan Prajdom i poručio je da se nada da će naredne godine šetati kroz cijeli grad. Sa skupa je zatraženo da se što prije donese Zakon o registrovanom partnerstvu i da se vladina Strategija o unapređenju uslova života LGBT osoba primjenjuje i u lokalnim zajednicama.

„Srećan sam što je LGBT zajednica konačno ostvarila korak po korak . Pokazali smo da nismo različiti od ostalih, a seksualna orjentacija nas ne razlikuje u odnosu na ostale. Nadam se da ćemo sljedeće godine šetati kroz cijeli grad“, poručio je Kalezić.


Komentarišući činjenicu da je tokom šetnje došlo do promjene rute direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević je naglasio da je to upravo ono što godinama traže, jer im to omogućava kontakt sa građanima.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je rekao da je obaveza cijelog društva da pokaže da Crna Gora ima kapacitet da prihvati različitosti.

„Svako mora da se osjeća slobodno bez obzira na različitost“, kazao je Numanović.

Gradonačelnik Podgorice je naglasio da su građani glavnog grada pokazali da je Podgorica slobodan grad.

„Podgorica je perjanica demokratije i uvijek je bila oaza multikulturalnog življenja. Nama ne trebaju promjene, potrebno nam je jedinstvo. Podgorica želi da na mapi prijestonica bude grad koji je istinski evropski“, poručio je prvi čovjek Podgorice Slavoljub Stijepović.

Na pitanje može li se reći da li je šetnja bila slobodna ako je i ove godine obezbjedjivala policija Stijepović je odgovorio da je mahanje sa balkona gradjana dovoljan dokaz da je šetnja bila slobodna.

Okupljeni su nosili zastave duginih boja, transparente "Sloboda svuda", "Homofobija u četiri zida".

Prajdu su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, gradonačelnik Podgorice, predstavnici političkih stranaka (DPS, SDP, Pozitivna, LP, URA,PZP...), civilnog sektra, medija i diplomatskog kora medju kojima je i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič. Prisutni su bili i predstavnici LGBT organizacija iz regiona.

Treća Povorka ponosa u Crnoj Gori održana je uz prisustvo policijskih snaga.

XS
SM
MD
LG