Dostupni linkovi

Dan sjećanja na Vukovar


Vukovar, poslijeratna fotografija
Vukovar, poslijeratna fotografija

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice, na koju je tokom gotovo tromjesečne opsade Vukovara dnevno padalo do 70-ak topničkih projektila, a zbrinuto oko 3.500 ranjenika, u Vukovaru je u srijedu započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 24-ta obljetnica stradanja grada na Dunavu i Vuki u Domovinskom ratu.

Nakon komemorativnog programa iz kruga vukovarske Opće bolnice krenuli su deseci tisuća ljudi u koloni sjećanja dugoj 5,5 kilometara do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

U koloni je bio i cjelokupni državni vrh, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježava se odlukom Hrvatskog sabora u spomen na 18. studenoga 1991. kada je nakon 87 dana opsade slomljena obrana grada Vukovara, a u grad ušle jedinice tadašnje JNA i srpske paravojne formacije.

Prema podacima Opće bolnice Vukovar do pada grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno više od 2.500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 5.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih građana nesrpske nacionalnosti.

Prema podacima braniteljskih udruga još uvijek se više od 300 Vukovaraca vode kao nestale osobe. Supruga jednoga od nestalih branitelja Kata Glavašević i 24 godina nakon pada Vukovara traži svoga supruga Peju.

“Kažu mi da je u jednoj masovnoj grobnici, na starom katoličkom groblju, ali nemamo svjedoke. I ovim putem bih molila, ako iko zna gdje su naši dečki sahranjeni da javi Uredu za zatočene i nestale u Zagrebu, najbližoj policijskoj postaji ili Crvenom križu. Mogu i anonimno. Unaprijed im se najljepše zahvaljujem, jer su oni zalužili da budu dostojno sahranjeni i da djeca i ja imamo gdje da im zapalimo svijeću”, kaže Kata Galijašević.

Za zločine na Ovačari, gdje je ubijeno više od 200 hrvatskih branitelja i civila nakon pada Vukovara, pred Haškim tribunalom osuđen je major JNA Veselin Šljivančanin na 10 godina zatvora. Nakon odslužene dvije trećine kazne, Šljivančanin je pušten iz zatvora u julu 2011.

XS
SM
MD
LG