Dostupni linkovi

NUNS: SNS vrši pritisak na javni servis


Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da Srpska napredna stranka, saopštenjem povodom gostovanja glavnog i odgovornog urednika lista Danas Zorana Panovića u Drugom dnevniku RTS-a, vrši otvoren pritisak na uređivačku politiku javnog servisa i pokazuje da ne shvata koncept javnog servisa.

"NUNS upozorava SNS da je obaveza novinara da sagovorniku postavi pitanja o najvažnijim društvenim temama, a da je suština postojanja javnog servisa, i medija uopšte, stvaranje mogućnosti da se čuju različita mišljenja", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Urednik Danasa Zoran Panović izjavio je u subotu na RTS-u da je premijer Aleksandar Vučić režirao politički napad na ambasadora Velike Britenije Denisa Kifa na proslavi sedmogodišnjice rada svoje stranke.

Panović je ocenio da je Vučić morao da zna šta će u svom govoru poručiti režiser Emir Kusturica, koji je kritički govorio o ulozi Britanije u odnosu prema Srbiji.

SNS je podsetimo ocenila da su "optužbe RTS-a i Panovića" skandalozne i dodala da Vučić nije i nikada neće kontrolisati govore svojih prijatelja i gostiju.

NUNS je dodao da je SNS, vrednosnim izjednačavanjem stava sagovornika i pitanja voditelja Dnevnika, uz generalnu kvalifikaciju da su to "opužbe RTS-a", pokazala da ne shvata koncept javnog servisa koji mora biti otvoren za svaku vrstu društvenog dijaloga.

XS
SM
MD
LG