Dostupni linkovi

Nacionalistički ispadi na stadionima i 'Lex Mamić'


Nogometna reprezentacija Hrvatske
Nogometna reprezentacija Hrvatske

U Hrvatskoj nema političke manipulacije navijačkim grupama, ali su brojni nacionalistički ispadi na nogometnim stadionima, u kojima sudjeluju i sportski dužnosnici i natjecatelji.

Riba smrdi od glave, a ne od repa. Ne smije se moralizirati nad ponašanjem navijača, a ne spominjati ponašanje igrača ili sportskih funkcionera. Tu treba tražiti uzroke nacionalističkih ekscesa na stadionima, ne zanemarujući pritom ni širi društveni kontekst i naslijeđe rata i devedesetih.

Navijačke skupine izvan su dosega manipulacije pojedinih opcija na hrvatskoj političkoj sceni. Sportskoj novinarki portala index.hr, Dei Redžić, navijači su poseban predmet interesa.

"Ne mislim da ima privatizacije navijača u političke svrhe iz razloga što Torcida djeluje na način da pritišće politiku radi svojih ciljeva. Većinski vlasnik kluba Hajduk je grad, a sa druge strane navijači žele narodni klub. Navijači nikako ne mogu funkcionirati s politikom jer su oni, zapravo, protiv tog modela i oni su ti koji rade na tome da klub izgleda onako kako bi oni htjeli da izgleda. Bad blue boys ima velikih problema unutar same skupine, nemaju ni isturenog lidera. Nije moguće takvu skupinu upotrijebiti u nikakve političke svrhe", kaže Redžić.

Ni legendarni košarkaš, a donedavno i zamjenik ministra prosvjete i sporta, Petar Skansi, ne misli da u Hrvatskoj ima političke manipulacije navijačkim skupinama.

"Osobno isključujem tu mogućnost u Hrvatskoj. Huliganstvo je samo sebi dovoljno, a jedini sport u kojem se ono dešava je nogomet jer će tamo njihovi ekscesi najsnažnije odjeknuti", kaže naš sugovornik.

Kada je bio aktualan "slučaj Šimunić", Skansi je kao zamjenik ministra kazao - da je Hrvatski nogometni savez (HNS) na vrijeme reagirao na Mamićeve nacionalističke istupe, kada je primjerice tadašnjeg resornog ministra Željka Jovanovića nazvao "Srbinom krvavih očnjaka", Šimunić nikada ne bi uzeo mikrofon u ruke i poveo navijače da par puta skandiraju ustaški pozdrav.

Podsjetimo, FIFA ga je ta kaznila sa 10 utakmica neigranja, država ga je kaznila priličnom novčanom kaznom i ništa više, a HNS je kazao kako se radi o "neprimjerenoj gesti".

"Nogomet prati jedan profil ljudi koji je vrlo sklon da se povede za bilo kakvim ekscesnim ponašanjem, pa se onda to nekada zloupotrebi. To što je Šimunić napravio je pitanje zakona u Hrvatskoj. Ako je nešto protizakonito, onda to treba da bude sankcionirano. Ako oslobađamo krivice nekoga ko je napravio nešto protuzakonito, onda se to nekako uzme za pravilo, pa smo danas popustili ovoga, sutra ćemo onog drugog. Onda se to sve gomila. To je demokracija kakvu mi volimo. Velika demokracija je u stvari anarhija", navodi Skansi.

Zagrebački Centar za mirovne studije aktivan je u kampanjama protiv rasizma i svih vrsta nasilja i mržnje na stadionima. Julija Kranjec iz Centra kaže kako bi uvođenje Građanskog odgoja u škole pomoglo uklanjanju uzroka govora mržnje, nacionalizma i ksenofobije.

"Smatramo da se ponašanje i stavovi mijenjaju dugoročno kroz odgoj, gdje se trebamo učiti o različitostima, da je prihvatimo kao bogatstvo, a ne kao problem, da se naučimo prihvatati druge i kako biti otvoren i aktivni građanin", ističe Kranjec.

Ona upozorava da se, kada dođe do ekscesa na stadionima, ne smije stati samo na osuđivanju navijača, već valja sankcionirati i igrače ili članove uprava klubova koji potiču takvo ponašanje navijača.

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

"Upravo je Mamić jedan od tih primjera javnih osoba od kojih često čujemo govor mržnje i često vidimo nasilne i druge neprimjerene reakcije koje ostaju nekažnjene. Centar za mirovne studije je pokrenuo tužbu protiv gospodina Mamića upravo zbog govora mržnje. Slučaj je trenutno na Vrhovnom sudu i čekamo ishod tog postupka", tvrdi Julija Kranjec.

Dea Redžić kaže kako ni primjerice "Torcidašima" nesklonim nacionalističkim ispadima nije jasno zašto neki drugi "Torcidaši" pozdravljaju na utakmicama fašističkim pozdravom, a navijači su kluba s antifašističkom tradicijom.

Za "slučaj Šimunić" po njenoj je ocjeni najodgovorniji Hrvatski nogometni savez, čiji se izvršni predsjednik Željko Vrbanović smijao njoj u lice kada je pitala - hoće li Savez tim povodom reagirati.

"HNS je apsolutni krivac. Oni ni u jednom trenutku nisu to osudili na način kako su trebali, iz razloga što oni ne smatraju da to treba osuditi. Puno puta sam bila na press konferenciji i postavljala ta ista pitanja. Direktno sam bila ismijana od gospodina Vrbanovića zašto to pitam i zašto je to nešto što bi se trebalo stalno ponavljati", pojašnjava Redžić.

Ona kaže kako bi bilo dobro da drugi novinari, kada izvještavaju o nacionalističkim ispadima na stadiona, podsjete i na povijesni kontekst takvih ispada, a da bi u osudi takvih ekscesa i dalje trebala biti prisutna i politika.

Njezin kolega Zvonko Alač podjednako je indigniran i ogorčen nacionalističkim ispadima na stadionima, ali misli da će tako biti, sve dok se ne promijeni svijest ljudi.

"Ili dok se djecu ne bude vozilo u Jasenovac, Staru Gradišku, Đakovo i ostala stratišta. Ako budu i poslije toga skandirali, onda treba da nas proglase za nesposobne", kaže Alač.

I dok se ne promijeni svijest, vladajući nastoje bar malo smanjiti potencijalnu štetu. U saborsku proceduru upućene su po hitnom postupku izmjene Zakona o sportu, već sada nazvane "lex Mamić".

Naime, među predviđenim izmjenama zakona je i ona kojom će se ubuduće zabraniti biranje na funkcije u sportskim klubovima osoba koje su pravomoćno prekršajno osuđene po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i izrečena im je mjera zabrane pristupa stadionima.

Jedan od njih je upravo aktualni izvršni predsjednik nogometnog kluba "Dinamo", Zdravko Mamić, kojem je zabranjen pristup splitskim nogometnim stadionima, nakon što je fizički nasrnuo na jednog "Hajdukovog" veterana za vrijeme utakmice "Dinama" i "Hajduka" na Poljudu. Ako se usvoji, zakon ne bi vrijedio retroaktivno, pa Mamić ostaje na funkciji. Međutim, bio bi mu onemogućen reizbor.

XS
SM
MD
LG