Dostupni linkovi

Mogherini i Hahn: Prilika da se odgovori na očekivanja građana BiH


Nakon sastanka sa političkim liderima u BiH visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini te komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn kazali su da je ovo njihova prva zajednička posjeta BIHi, ali ne i posljednja.

Naredna će uslijediti već za nekoliko dana, što samo po sebi govori o novom načinu funkcioniranja Evropske komisije, što podrazumijeva blisku saradnju i koordinirani pristup.

"Razmatrali smo na koji način možemo iskoristiti ovaj period nakon izbora u BiH i izbora u EU. Ovo je način da se predstavnici BiH i EU približe, ne samo deklarativno, već i na konkretan način", kazala je Mogherini.

Dodala je da je ovo način da se utvrdi postoji li volja, ne samo kod građana BiH, već i njihovih političkih lidera, da se pokrene nova faza približavanja BiH ka EU.

"Prvi utisak koji smo stekli je taj da je civilni sektor itekako spreman da se ubrza proces evropskih integracija. Istovremeno postoji i značajna politička volja koju smo mogli vidjeti iz prve ruke u okviru institucija i stranačkih lidera. Postoji volja da ispune očekivanja i počnu djelovati na nekim novim osnovama. Što se nas tiče, za BiH nema spuštanja kriterija u EU integracijama, uvjeti su isti, ali ono što možemo promijeniti je unaprijediti pristup konkretnim pitanjima, prvenstveno u smislu socijalno-ekonomskih reformi", rekla je Mogherini.

Ona je navela kako će o današnjim sastancima podnijeti izvještaje i ministrima vanjskih poslova EU te dati svoje ocjene o spremnosti domaćih lidera na saradnju.

"Sa ministrima ćemo razmatrati zajedno i kakav će biti pristup EU u ovom procesu. Ovo nije samo deklarativna podrška BiH i ona može biti zaista šansa za BiH i njene lidere da ostvare napredak", kazala je visoka predstavnica Evropske unije.

Komesar Hahn je dodao da je EU već pružila ruku i ponudila ono što je mogla te da ostaje da se vidi kako će raditi domaći lideri.

XS
SM
MD
LG