Dostupni linkovi

Hrvatsko tužilaštvo: Nije tačno da niko nije procesuiran za Oluju


Hrvatsko državno Tužilaštvo odbacilo je tvrdnje Srpskog demokratskog foruma da "ni 19 godina od završetka Oluje u Republici Hrvatskoj niko nije procesuiran za zločine počinjene nad srpskim civilima za vreme i nakon te akcije".

"Nadležna državna tužilaštva redovno objavljuju saopštenja o odlukama u predmetima iz svoje nadležnosti iz kojih je vidljivo da se počinitelji krivičnih dela ratnih zločina procesuiraju", tvrdi se u saopštenju.

"Rad na predmetima krivičnih dela ratnih zločina je i nadalje u toku, kako u postupcima pred sudovima, tako posebno u vezi nadzora i koordinacije istraživanja policije i drugih državnih tela, koja su dužna u predmetima u kojima još uvek nisu poznati počinitelji ili naredbodavci da preduzimaju mere i radnje kako bi se otkrili počinioci i potom podnele krivične prijave", objavilo je Državno tužilaštvo na službenoj internet stranici.

Oni navode i da se pri procesiranju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina ne razlikuju ni počinioci ni žrtve tih nedela po nacionalnoj osnovi.

SDF je u današnjem saopštenju istakao da su sva ubistva srpskih civila tokom Oluje imala karakter "masovnih likvidacija civilnog staračkog stanovništva i dogodila su se kada je Oluja već odavno prošla pa ih je, uprkos pokušajima, bilo teže prikriti ili opravdati ratnim akcijama".

XS
SM
MD
LG