Dostupni linkovi

Mađarska: Sud poništio odredbu ugovora o kreditu u francima


Mađarski Vrhovni sud poništio je odredbu ugovora o kreditu u francima koji je odobrila OTP banka, ocijenivši da su nepravedno primjenjivani različiti kursevi pri isplati zajma i obračunu anuiteta.

Tužbu je pokrenuo zajmoprimac koji se požalio da mu je OTP odobrio kredit u francima po kupovnom kursu, a obračunavao anuitete po prodajnom, prenosi Reuters.

Sud je presudio da je ta kursna razlika nepoštena i poništio je odgovarajuću ugovornu odredbu.

OTP će, prema presudi, morati primijeniti zvanični srednji kurs mađarske centralne banke i za isplatu i obračun rata kredita.

Ostale odredbe ugovora ostaju na snazi, a presuda se odnosi samo na konkretan ugovor tužioca i OTP banke.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je novi program pomoći zaduženim domaćinstvima kojima je servisiranje kredita u francima i eurima postalo preskupo.

Iz Vlade su poručili da će sačekati konačnu presudu Vrhovnog suda prije nego što predloži rješenje za problem deviznih hipotekarnih kredita u vrijednosti oko 15 milijardi USD koje su građani uzimali većinom prije finansijske krize 2008.

Očekuje se da će sud donijeti konačnu opštu presudu o nekoliko spornih pitanja vezanih za devizne hipotekarne kredite 16. juna.

Sud će tako razmotriti pravednost ugovornih odredbi po kojima klijenti snose rizik fluktuacije deviznih kurseva.

Razmotriće se i pravednost ugovora u slučaju netačnog iznošenja informacija o riziku, a sud će takođe ocijeniti pod kojim okolnostima jednostrane promjene ugovora ispunjavaju zahtjeve o transparentnosti i je li pravedna primjena kurse razlike.
XS
SM
MD
LG