Dostupni linkovi

Ban: UN spremne za dodatnu pomoć poplavljenom Balkanu



Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog razornog dejstva poplava u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, ukazao na hitne potrebe stanovništva za pijaćom vodom, hranom, šatorima i lekovima, i dodao da su UN spremne da obezbede dodatnu pomoć.

Kako se navodi u današnjem saopštenju iz UN, sa poplavljenih područja je evakuisano više od 70.000 ljudi, više od 50 je izgubilo život, hiljade kuća su bez vode i struje, ili se do njih može doći samo čamcem.

Ban je ukazao da UN i njihovi partneri blisko sarađuju s vlastima tri pogođene zemlje time što pružaju podršku koordinisanom delovanju i sređivanju stanja na terenu, i obezbeđuju pomoć i opremu koja se, pored ostalog, sastoji u opremi za prečišćavanje vode i kompletima za održavanje higijene.

Generalni sekretar je zahvalio državama članicama svetske organizacije na brzom reagovanju, koje uključuje slanje spasilačkih timova i vojno-civilnu podršku.

"Ujedinjene nacije su spremne da mobilišu dodatnu humanitarnu podršku, ako se to od njih zatraži", dodaje se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG