Dostupni linkovi

Bramerc: Formiranje suda za zločine nije kritika Haškog suda



Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc negirao je navode da je predstojeće formiranje novog tribunala za zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zapravo kritika na račun rada haškog tužilaštva u slučajevima koji se tiču konflikta na Kosovu.

"Vidim formiranje novog suda kao komplementarno radu ovog Tribunala, pre nego nešto drugo", rekao je Bramerc u danas obajvljenom intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN).

On je naveo da adekvatni dokazi protiv članova OVK nisu bili dostupni na vreme da se pokrenu suđenja pre nego što je Haški tribunal počeo proces smanjivanja aktivnosti pred predstojeće zatvaranje.

"Pre usvajanja strategije o zatvaranju ovog suda, bio je ograničen broj dokaza dostupnih o tim zločinima, te otpužnice nisu mogle da budu podignute, a kasnije, kada je usvojena strategija o zatvaranju, bilo je nemoguće započeti nove istrage", zaključio je Bramerc u
intervjuu za BIRN.

Skupština Kosova usvojila je 23. aprila zakon kojim se predviđa osnivanje specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK, koji će se baviti optužbama protiv OVK koje je u izveštaju iz 2010. izneo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.
XS
SM
MD
LG