Dostupni linkovi

Egipatski sud odbio uslovno oslobađanje novinara Al Džazire



Egipatski sud odbio je danas da odobri uslovno oslobađanje novinara Al Dzažire, među kojima je njih trojica provelo skoro 100 dana u zatvoru zbog navodne podrške
islamistima, u slučaju koji je izazvao brojne međunarodne osude.

Reč je o Australijancu Piteru Gresteu, direktora kancelarije Al Dzazire za engleski u Kairu, Kanađaninu egipatskog porekla Mohamedu Fadelu Fahmiju i Egipćaninu Baheru Mohamedu. Oni su zajedno uhapšeni krajem decembra u Kairu.

Oni su sa još pet ljudi izašli danas na nastavak suđenja u procesu koji aktivisti za ljudska prava kažu da pokazuje povratak autoritarnih vlasti.

Optuženi su da su podržavali Muslimansko bratstvo, islamističku grupu kojoj pripada svrgnuti predsednik Muhamed Mursi, koju su sadašnje egipatske vlasti proglasile "terorističkom organizacijom".

Ukupno 20 osoba je optuženo u tom procesu, od kojih se većini sudi u odsustvu. Šesnaest Egipćana optuženo je za pripadnost terorističkoj organizaciji, a četiri stranca za to da su im davali novac, opremu i informacije da bi širili lažne informacije i da bi ubeđivali ljude da se vodi građanski rat.

Zahtev za uslovno puštanje na slobodu je odbijen i nastavak suđenja je zakazan za 10. april.

Od kada je svrgnut Mursi najmanje 1.400 njegovih pristalica poginulo je u operacijama snaga bezbednosti, što egipatske vlasti baš nisu volele da se publikuje. Egipatske vlasti zatvorile su prostorije Al Džazire u Egiptu, i od tada su Kairo i Doha u lošim odnosima.
XS
SM
MD
LG