Dostupni linkovi

Predsjednički izbori u Slovačkoj



U Slovačkoj je jutros počeo drugi krug izbora za predsjednika države, uz veliku neizvjesnost da li će Slovaci dati prednost iskusnom političaru, sadašnjem premijeru Robertu Ficu ili finansijeru i filantropu bez političkog iskustva koji ima podršku opozicione desnice, Andreju Kiski.

Analitičari i agencije za istraživanje javnog mnijenja ne usuđuju se da procijene ishod ovog drugog kruga, pošto je prvi 15. marta završen neočekivano tijesno kada je u izboru među 14 kandidata premijer Fico, iako favorit izbora, osvojio svega 28 odsto glasova, a Kiska 24 odsto.

Agencije očekuju da bi 4,3 miliona birača u ovom drugom krugu mogli da pokažu veće interesovanje za to ko će na čelu Slovačke naslijediti predsjednika Ivana Gašparoviča kada mu sredinom juna istekne drugi, posljednji mandat.

U prvom krugu na izbore je izašlo tek 43 odsto birača a u ovom drugom analitičari očekuju oko 50 odsto na osnovu većeg interesovanja za propusnicu birača koja omogućuje da se glasa van mjesta trajnog boravka.

Kampanja pred izbore bila je ovog puta oštrija, pošto je Fico upozorio Slovake da je filantrop Kiska svoj imetak koji ulaže u pomoć oboljelima stekao sitnim pozajmicama i kreditima Slovacima i Česima uz zelenaške kamate.

Zbog krize u Ukrajini i aneksije Krima kao tema se nametnuo i odnos dvojice kandidata prema nezavisnosti Kosova, pošto se Kiska kao jedini kandidat pred prvi krug založio da Slovačka promjeni svoj stav da ne priznaje Kosovo, na koji vladu obavezuje i rezolucija slovačkog parlamenta.
XS
SM
MD
LG