Dostupni linkovi

Sveće u znak solidarnosti sa Ukrajincima


Sveće za Ukrajince u Prištini
Sveće za Ukrajince u Prištini
Građani Kosova su u ponedeljak uveče minutom ćutnje i paljenjem sveća izrazili solidarnost ukrajinskom narodu, koji je, kako su rekli, "na pravom putu slobode". Po pitanju Ukrajine oglasile su se i državne institucije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je putem saopštenja osudilo agresiju Ruske federacije na teritoriji Ukrajine, kao i kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ove zemlje.

„Republika Kosovo poziva sve strane da ispoštuju međunarodna obećanja, i da svaku zabrinutost u vezi bezbednosti reše putem dijaloga i međunarodnog posredovanja, poštujući teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”, stoji u saopštenju ministarstva.

Protest protiv nasilja nad ukrajinskim narodom izrazili su i građani Kosova koji su u ponedeljak uveče na trgu Majke Tereze u centru Prištine prisustvovali paljenju sveća za žrtve u Ukrajini, a u organizaciji Protestantske evangelističke Crkve i civilnog društva.

Ramadan Iljazi, ispred civilnog društva Kosova,kazao je da se narod Kosova solidariše sa narodom Ukrajine koji se zalažu za pravednim ciljem, a to su sloboda i demokratija u sklopu evropske porodice.

“Kao što životi naših demonstanata ranijih godina nisu izgubljeni uzaludno, već su oni doneli slobodu, tako je i ukrajinski narod je na pravom putu i pravda će i kod njih trijumfovati. Razumemo narod Ukrajine, odnosno, šta znači boriti se za slobodu i to sa jakim protivnikom. Ovde smo zato što smo dokaz značaja međunarodne solidarnosti”, kazao je Iljazi, dodajući da podrška ukrajinskom narodu nije samo pravedni potez, već i moralna obaveza svih onih koji se zalažu za demokratiju i ljudska prava.

Među okupljenima bila je i Oksana Sydova, Ukrajinka koja je tokom krize u Ukrajini došla da radi u jednoj od međunarodnih misija na Kosovu. Ona se okupljenim građanima zahvalila na izraženu solidarnost.

„Nažalost, u Ukrajini moramo da naučimo da sloboda nije besplatna, već ponekad jako puno košta. Vi to možete razumeti zato što ste prošli kroz to pre nas. Ali, ako bude ičeg dobrog iz ove krize u Ukrajini, to je da se sada ime Isusa i Boga pominje više nego ikada. Ova kriza je odlična mogućnost za hrišćane u Ukrajini da se vrate veri“, kazala je ona.

Fehmi Cenolli ispred Protestantske evangelističke crkve je nakon minuta ćutnje za ukrajinske žrtve pročitao i molitve, i poručio da će narod nastaviti da se moli za Ukrajinu.
XS
SM
MD
LG