Dostupni linkovi

Bertonsini: Populizam opasan za EU



Populističke antievropske stranke jačaju u EU usled mera koje je donosila za rešavanje krize, iako za nju nije odgovorna, ocenio je direktor Instituta Žak Delor (Jacques Delors) Iv Bertonsini (Yves Bertoncini).

"Radeći u Irskoj i Grčkoj zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), i poput ove organizacije, EU je prihvatila da joj popularnost opadne na nivo podrške MMF-u", naveo je Bertonsini u analizi "Evropa: Himna strahu".

On je istakao da je popularnost EU opala i u zemljama koje su, ne želeći to, priskočile u pomoć drugim članicama.

EU, kako je istakao, nije učinila dovoljno da se kriza izbegne, što pokazuju planovi koji su tek kasnije donošeni, poput uvođenja novih pravila za finansijski sektor i povećane kontrole budžetskih planova članica.

Ujedinjena Evropa lakše će odgovoriti na brojne izazove sa kojima se suočavaju zemlje članice, od klimatskih promena i energetske zavisnosti od inostranstva, preko starenja stanovništva do konkurencije u vidu velikih tržišta poput Rusije, Kine i Brazila i
terorističkih pretnji u svetu.

"Ne treba isključivo 'populistima' ostaviti da se pozivaju na strahove, jer rast populista i sam predstavlja neefikasan odgovor i još jednu pretnju za Evropljane", naveo je Bertonsini.
XS
SM
MD
LG