Dostupni linkovi

Pusić: Bila sam oprezna povodom Nikolića i Vučića



Potpredsednica vlade Hrvatske i ministarka za spoljne i evropske poslove Vesna Pusić izjavila je da je po dolasku na vlast u Srbiji Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića bila oprezna, ali je ocenila da je sadašnja srpska vlada ostvarila rezultate koji nisu bili očekivani.

"Bila sam oprezna, da ne kažem podozriva prema tome kako će to izgledati... Ova vlada uspela je da napravi neke stvari koje niko od nje nije očekivao... Mislim da su napravili uslugu Srbiji, utoliko što su se opredelili za evropsku opciju", rekla je Pusić
za današnju beogradsku Politiku.

Govoreći o sudskom postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, čiji se početak očekuje 3. marta, Pusićeva, koja je juče boravila u poseti Srbiji, ocenila je da će taj proces sigurno unazaditi bilateralne odnose dve zemlje i da neće dobro delovati na njih.

Komentarišući proteste u Federaciji BiH, ona je ocenila da u tim demonstracijama sigurno ima politike, ali da sigurno ima i onoga što se vidi na prvi pogled - nezadovoljstva životnim uslovima, što, po njenim rečima, ima mnogo opravdanja.

Upitana da li je opravdan strah od toga da Beograd i Zagreb instrumentalizuju te proteste, ona je podsetila da su u delu javnosti kritikovane poseta hrvatskog premijera Zorana Milanovića Mostaru i poziv prvog potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića predsedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku i predsedniku Srpske
demokratske stranke RS Mladenu Bosiću da dođu u Beograd.

Kako je rekla, smisao Milanovićevog odlaska u Mostar bio je u tome da bude sprečeno da se nemiri pretvore u etničke sukobe.
XS
SM
MD
LG