Dostupni linkovi

Danas presuda Vlastimiru Đorđeviću



Haški tribunal izreći će danas pravosnažnu presudu bivšem načelniku Resora Javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimiru Đorđeviću za zločine na Kosovu 1999.

Đorđević je 23. februara 2011. prvostepenom presudom osuđen na 27 godina zatvora. On je osuđen za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene nad kosovskim Albancima od 1. januara do 20. juna 1999. godine.

Đorđević, koji je u to vreme bio i pomoćnik ministra policije, tereti se da je bio deo udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se protera nekoliko stotina hiljada albanskih civila sa Kosova, a koji je rezultirao i ubistvima više stotina civila.

U prvostepenoj presudi je istaknuta Đorđevićeva uloga u prikrivanju zločina. On je optužen da je učestvovao u organizaciji premeštanja leševa kosovskih civila i njihovog zakopavanja na više lokacija u Srbiji.

Đorđević se u prvom pojavljivanju pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, a potom i po dopunjenoj verziji. General Đorđević je, međutim, prošle godine u završnici žalbenog postupka rekao da su na Kosovu činjeni zločini, kao i da je on sam učestvovao u prikrivanju tela ubijenih kosovskih Albanaca na više lokacija u Srbiji.

On je tada rekao da se kaje i uputio je izvinjenje žrtvama i raseljenim osobama sa Kosova. Đorđević je, pak, negirao da je imao vodeću ulogu u skrivanju leševa kosovskih Albanaca.
XS
SM
MD
LG