Dostupni linkovi

Tači: U budućnosti i sednice vlada Srbije i Kosova



Premijer Kosova Hašim Tači je danas izjavio da su u toku pripreme za zajedničku sednicu vlada Kosova i Makedonije i da očekuje da će u budućnosti biti i takvih
sastanaka vlada Kosova i Srbije.

"Vlada Kosova će takve zajedničke sastanke održati i sa drugim zemljama u regionu. Sada su već počele pripreme za zajedničku sednicu sa Vladom Makedonije. U budućnosti očekujemo takav sastanak i sa Vladom Crne Gore, a kada se stvore uslovi i okolnosti, ja sam optimista da će doći do sastanka vlada država Kosovo i Srbija", rekao je Tači na sednici Vlade Kosova.

Prema njegovim rečima, to je projekat koji je deo evropskog integrativnog okvira, i u interesu je svih.

Tači je pozdravio i konstituisanje skupština opština u četiri opštine na severu Kosova, gde su odbornici i trojica gradonačelnika položili zakletve, kako je rekao, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

"Sa izuzetkom jednog (gradonačelnika) koji je sebe diskvalifikovao ne poštujući Ustav i zakone Republike Kosovo", rekao je Tači.

Zakletvu nije položio izabrani gradonačelnik severne Mitrovice Krstimir Pantić koji je tada kazao da su kosovski lokalni izbori, na kojima su prvi put od 1999. godine učestvovali i Srbi sa severa Kosova, bili prevara koju je organizovala međunarodna zajednica.

On je kazao da nije želeo da potpiše izjavu na papiru na kom je grb Kosova, a da mu je na to predloženo da ga prelepi nalepnicom i da smatra da je ponižen takvim predlozima iz EU.

Pantić je za gradonačelnika izabran na listi "Srpska" koju je podržala Vlada Srbije i istovremeno je podneo ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.
XS
SM
MD
LG