Dostupni linkovi

Nesterenko: Nismo hteli ruske vojne baze u C. Gori



Ruski ambasador u Podgorici Andrej Nesterenko kazao je danas da je Moskva bila zainteresovana da razgovara sa čelnim ljudima crnogorske vojske o mogućnosti da ruski ratni brodovi pristaju u luke Bar i Kotor, ali da Ministarstvo odbrane Crne Gore nije želelo ni da razgovara o tome.

On je “Vijestima” rekao da nije bilo u pitanju nikakvo instaliranje ruske vojne baze, već bi brodovi, kako je naveo, dolazili isključivo zbog humanitarnih razloga.

Podgorički mediji ranije su objavili da je Rusija tražila od Crne Gore dozvolu da u Baru instalira svoju vojnu bazu, koja bi bila logistička podrška za njenu pomorsku flotu u Sredozemlju.

“To nije istinita informacija. Mi nismo tražili otvaranje vojne baze. Sve što smo hteli od Ministarstva odbrane jeste da naša delegacija razgovora o mogućnosti da ruski vojni brodovi pristaju u luke Bar ili Kotor radi obezbeđivanja materijalno-taktičkih potreba, snabdevanja gorivom i potrepštinama”, naveo je Nesterenko.

Mi smo, dodao je ruski ambasador, tražili sastanak sa ljudima iz vojske u Crnoj Gori, ali nam je iz Ministarstva odbrane rečeno da ih ta priča ne zanima.

Mediji su ranije preneli da Rusija traži logističku podršku svojoj floti u Sredozemlju kao alternativu, jer je neizvesno da li će moći zadržati vojnu bazu u luci Tartus u Siriji.

Ocenjeno je i da bi eventualno pristajanje Podgorice da se ruska vojska stacionira u Baru značilo kraj priče o integraciji Crne Gore u NATO.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore ranije su saopštili da u redovnim komunikacijama koje taj resor ima u svojim bilateralnim i multilateralnim aktivnostima, ni u jednoj prilici nije bilo reči o otvaranju vojnih ili pomorskih baza na teritoriji Crne Gore.
XS
SM
MD
LG