Dostupni linkovi

Timošenko: Sporazum sa Rusijom početak kraja nezavisnosti



Sporazum sa Rusijom može predstavljati "početak kraja" nezavisnosti Ukrajine, izjavila je bivša premijerka Julija Timošenko u intervjuu objavljenom danas na sajtu njene partije.

Timošenko, koja služi kaznu zatvora zbog zloupotrebe funkcije, odgovarala je na pitanja nemačkog nedeljnika Stern krajem prošle nedelje, uoči posete ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča Moskvi tokom koje je sa ruskim vlastima dogovorio kredit od 15
milijardi dolara i za trećinu smanjenje cene ruskog gasa.

"Janukovič se nada da će mu politički pokloni Rusije pomoći da sačuva vlast. Ako ih prihvati, Ukrajina će se ponovo naći u mreži Rusije koja će zahtevati potčinjavanje u zamenu za ekonomsku pomoć", ocenila je Timošenko.

Bivša premijerka ponovo je pozvala EU da uvede sankcije režimu ukrajinskog predsednika. "Evropa mora da izabere između evropskih težnji ukrajinskog naroda i dobrostanja korumpiranog diktatora", rekla je.

Timošenko je od 2011. u zatvoru, gde služi kaznu od sedam godina pošto je osuđena za zloupotrebu moći. Opozicija smatra da je sudski proces protiv bivše premijerke bio politička osveta.
XS
SM
MD
LG