Dostupni linkovi

Azarov: Sporazum s Moskvom istorijski, izbegnut bankrot



Istorijski sporazu postignut juče s Moskvom omogućio je da se spase Ukrajina od "bankrota" koji bi se dogodio da je potpisan sporazum o pridruživanju sa Evropskom
uniom, izjavio je danas ukrajinski premijer Mikola Azarov.

On je takođe upozorio da ukrajinske vlasti neće "nikom dozvoliti" da destabilizijue situaciju u zemlji posle potpisivanja ekonomskih sporazuma sa Moskvom.

"Juče smo prisustvovali istorijskom događaju", rekao je on osvrćući se na posetu ukrajinskog presednika Viktora Janukoviča Moskvi tokom koje je Rusija odobrila Ukrajini 15 milijardi dolara i za trećinu smanjila cenu gasa.

Azarov je rekao da je zbog prethodnog gasnog aranžmana, koji je zaključila tadašnja premijerka Julija Timošenko (sada u zatvoru), privreda zemlje krvarila tri i po godine.

Azarov je rekao da bi poptisivanjem sporazuma sa EU Ukrajina morala da prihvati uslove Međunarodnog monetarnog fonda kao što su povećanje cene gasa za pojedince, devalvacija nacionalne valute ili zamrzavanje plata, a istovremeno bi morala da kupuje ruski gas po visokim cenama.

Opozicija više od tri nedelje protestuje zbog odbijanja ukrajinskog predsednika da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU u korist ekonomske saradnje sa Rusijom.
XS
SM
MD
LG