Dostupni linkovi

Demonstranti na ulicama Kijeva, pretresena opoziciona stranka



Interventne jedinice policije i antivladini demonstranti sukobljavali su se cijelu proteklu noć na zavejanim ulicama ukrajinske prijestolnice Kijeva uz manje okršaje, a jedna od vodećih opozicionih stranaka javila je da su naoružane bezbjednosne snage upale u njene prostorije i zaplijenile kompjutersku opremu.

Opozicioni vođa Oleh Tjanhibok rekao je da je nekoliko demonstranta povrijeđeno u jednim od okršaja između policije i demonstranata kada je policija srušila nekoliko šatora koji su blokirali pristup vladinim zgradama, javili su ukrajinski mediji.

Policija je juče i noćas djelovala protiv šatorskog centra kojeg su postavili demonstranti poslije velikog protestnog mitinga u nedjelju, uglavnom na glavnom Trgu nezavisnsti u središtu Kijeva. Nema zvaničnih podataka o povrijeđenima noćas, međutim, incidenti su manje nasilni nego prije nedjelju i po dana kada je policija grubo suzbila demonstracije i izazvala gnijev građana, javljaju agencije.

Atmosfera na ulicama Kijeva noćas je bila i dosta karnevalska, ljudi su pjevali, pop zvijezda Ruslana organizovala igranje da se zagriju demonstranti na temperaturi od minus pet stepeni, a raznošen je i vruć čaj okupljenim ljudima.

Prostorije partije bivše premijerke Julije Timošenko, koja se nalazi u zatvoru, pretresene su noćas i kompjuterska oprema odnjeta, javili su članovi te stranke.

Protesti koji su ušli u treću nedjelju počeli su kada je predsjednik Viktor Janukovič odustao od potpisivanja sporazuma za pridruživanje sa Evropskom unijom, što su mnogi Ukrajinci željeli da bi okrenuli zemlju ka Zapadu i smanjili uticaj Rusije na tu bivšu sovjetsku republiku, prenose agencije.
XS
SM
MD
LG