Dostupni linkovi

Meron u Omarskoj: Ovo je mjesto za osjećaje



U BiH boravi predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron. On je danas posjetitio mjesto nekadašnjeg logora Omarska kod Prijedora .

U Omarskoj je rekao da je užasno iskustvo biti prisutan na mjestu gdje se "još vide tragovi metaka" i slušati iskustva bivših zatočenika.

Meron je sa nekolicinom bivšh zatvorenika posjetio "bijelu kuću", jedan od četiri objekta nekadašnjeg logora Omarska, kojima danas upravlja kompanija ArselorMital.

"Razumjećete da je užasno dirljivo, ali ovo nije mjesto za govore, nego za osjećaje i razmišljanje", rekao je Meron novinarima u Omarskoj.

Bivši logoraš Satko Mujagić izrazio je nezadovoljstvo što posjetiocima danas nije bio omogućen ulaz u ostale objekte, u kojima su u ljeto 1992. bili logoraši.

Meron je jučer posjetio masovnu grobnicu Tomašica iz koje je do sada ekshumirano 796 tela. U grobnici se nalaze pomrtni ostaci civila iz prijedorskih sela, kao što su Rizvanovići, Bišćani i Sredice, i jedan deo zatvorenika logora Keraterm. Veruje se da je kroz njega prošlo preko 5.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Nakon što je obišao najveću dosad otkrivenu masovnu grobnicu, Meron je izrazio nadu da će rad Tribunala u Hagu i nacionalnih sudova u regionu dovesti počinioce zločina pred lice pravde.
XS
SM
MD
LG