Dostupni linkovi

Savjet bezbjednosti UN danas o Kosovu



Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija danas će razmotriti stanje na Kosovu. Na sjednici u Njujorku Srbiju će predstavljati premijer Ivica Dačić, a Kosovo premijer Hašim Tači.

U izvještaju za period od 16. jula do 15. oktobra, generalni sekretar UN Ban Ki Mun pohvalio je Beograd i Prištinu zbog nastavljanja aktivnog učešća u dijalogu uz posredovanje EU, i pozdravio opipljiv napredak u primijeni sporazuma o normalizaciji odnosa.

Napredak na terenu ka miru i stabilnosti, i u političkom dijalogu ostaće ključni za težnje Srbije i Kosova ka evropskim integracijama. "Obje strane preduzele su impresivne korake na približavanju tom cilju i dalji napredak u normalizaciji odnosa, vođen kriterijumima Evropske unije, ostaće od suštinskog značaja", ukazuje Ban Ki Mun.

U izvještaju sačinjenom prije novembarskih lokalnih izbora na Kosovu, Ban Ki Mun je pozvao sve zajednice da izađu na te izbore čiji je uspjeh, kako je istakao, važan za mir i stabilnost.

U aneksu izvještaja Ban Ki Muna je izvještaj šefa Euleksa Bernda Borharta koji navodi da ta misija nastavlja da pomaže provođenje Briselskog sporazuma u oblasti vladavine prava.

Današnja sjednica počinje u 15:00 sati po lokalnom, odnosno 21:00 po srednje-evropskom vremenu.
XS
SM
MD
LG