Dostupni linkovi

Francuska prvak Evrope u košarci


Košarkaška reprezentacija Francuske osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, pošto je u finalu ubedljivo savladala Litvaniju sa 80:66.

Posle pet bronzanih i dve srebrne medalje, ’trikolori’ su napokon postali šampioni kontinenta.

U finalu se Litvanija dobro držala u prvih 15 minuta zahvaljujući sjajnom Kleizi, ali kada je on stao, stala je i Litvanija.

Batum je odigrao najbolji meč na turniru, u prvom poluvremenu dao je 17 poena i bio je izvanredan u odbrani, a Francuska je poluvreme okončala serijom 21:3 i vodila je 50:34.

Ipak, tim Jonasa Kazlauskasa može da bude zadovoljan – bili su na ivici eliminacije u prvoj fazi, a takmičenje su završili srebrnom medaljom, šestom medaljom u istoriji Litvanije.

Boris Dijao predvodio je Francusku sa 15 poena (7-14 iz igre), 6 skokova i 4 asistencije, Nikolas Batum imao je 17 poena (6-13 iz igre) i 6 skokova, a Toni Parker ubacio je 12 poena (6-17 iz igre, 3ast).

Veliku pomoć vodeći trojac imao je od ostalih – Ažinsa je upisao 7 poena i 10 skokova, Petro je dao 8, Želabal 7, a Pjetrus 6 poena. Litvance je predvodio Kleiza sa 20 poena i 5 skokova, a Mantas Kalnietis ubacio je 19 poena.

U meču za treće mesto Španija je dobila Hrvatsku, a selektor kockastih Jasmin Repeša izjavio je da je njegov tim ostao bez energije. Španci su zadovoljni pobedom, ali ističu da su želeli zlatnu medalju.
XS
SM
MD
LG